„Zapach kobiety” w klubie filmowym

W ostatnią sobotę (16 listopada) odbyło się kolejne spotkanie klubu filmowego. Tym razem obejrzeliśmy z audiodeskrypcją film pod tytułem : „Zapach kobiety” w reżyserii Martina Bresta. Audiodeskrypcja czytana przez Annę Marię Buczek. Seans filmowy odbył się w siedzibie Centrum Kultury w Grodzisku Mazowieckim. W spotkaniu wzięło udział 20 osób z dysfunkcją wzroku.

„Wymień dwa powody, dla których warto, żebyś żył” – mówił Frank Slate, niewidomy weteran wojenny, do swojego młodego opiekuna „adiutanta” – jeden z głównych bohaterów filmu, w którego rolę wcielił się Al Pacino,
Film porusza problematykę uniwersalnych wartości, ukazuje też dylematy, które zwykle towarzyszą osobom tracącym wzrok. Film bawił i wzruszał jednocześnie pobudzając widzów do głębszych refleksji. Po projekcji filmu odbyła się krótka lecz ożywiona i interesująca dyskusja. Nasi widzowie dzielili się swoimi przemyśleniami oraz wrażeniami i emocjami związanymi z filmem.

Za organizację spotkania serdecznie dziękujemy Pani Kindze Kunickiej z grodziskiej Mediateki. Zdjęcia z tego spotkania można obejrzeć na naszym profilu na facebooku.

Film przekazany przez Stowarzyszenie „De Facto” w projekcie „Krajowy Zasób Cyfrowych Filmów z Audiodeskrypcją dla Osób Niewidomych” dofinansowanym ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Kultura Cyfrowa.
Kolejne spotkanie klubu filmowego już 14 grudnia. Zapraszamy.